10000528 
دیدگاه 19 امرداد
سلام و درود مخلوط
خیلی خوش اومدین عزیزان... پیشاپیش فرا رسیدن عید سعید قربان رو خدمت همگی شادباش و تبریک عرض می نومایم... همچنان ارادت و کماکان اشتیاق همنشینی و همصحبتی با حضرات عالی که شماها باشین! بله بله حتی شما دوست عزیز!

قوانین دیدگاه:
لطفا! پیامها در چارچوب موضوعات یا پیامهای درج شده باشن، در ابتدای هر پیام حتما اسم خودتون رو بنویسین در غیر اینصورت درج پیام ممکن نیست... همچنین مشخصات دیگرتون مثل سن و شهر لطفا درج شود ... از چسباندن کلمات به هم و شکسته نوشتن واژه ها نیز لطفا پرهیز فرمایید... سعی شود پیامها هنگام ارسال کوتاه کوتاه و پشت سرهم باشند تا انتخاب آنها بهتر صورت گیرد.

موضوع زیر ذره بین:
"سهم" شما از زندگی تان چه بوده و چه هست؟ چقدر از این سهم راضی هستین و چقدر متاسف و غمگین و خشمگین؟ چقدر "مسئول" به وجود آمدن آن هستید؟ چه اندازه از آن به شما ارث رسیده و چه میزان از آن را با تلاش خود به دست آورده اید؟ ووو چطور می شود این سهم را افزود یا کاهش داد؟ آیا کسی به سهم شما دست درازی کرده؟ عکس العمل شما چه بوده؟ آیا اصولا کاری از من و شما ساخته است؟ آیا ممکن است شما سهم زندگی فرد دیگری باشید؟ / ای جان! / یا محتمل است که دیگری سهمی از زندگی شما باشد؟ آیا بین سهم زندگی ما و خانواده، همشهری، هموطن و سایر افراد بشر ارتباط معناداری وجود دارد؟ / موضوع رو گذاشتیم توی جایخی یه نموره سفت شد!

ستاره 21 الشتر :
اهمممم، چیزه می گم :سوغات اصلی استان ما "عسل هست . طرز تهیه اش توسط زنبور عسل رو توضیح بدم آیا ؟ یادش بخیر من هنوزم هروقت عسل می بینم بلند بلند می خندم! چه جالب تا حالا توجه نکرده بودم غذاهای محلی غرب کشور چقدر شبیه هم هستن آش ترخینه رو تقریبا همه دارن. یکی از غذا های محلی اینجا "چورک "هست، البته بیشتر برای میان وعده تهیه می شه ، خیلیم ساده اس :آرد گندم رو خمیر می کنن داخلش زرد چوبه و رازیانه می ریزن ونون درست می کنن ونون داغ رو با روغن حیوانی و عسل (شیره خرما) می خورن .به ظاهر ساده اش نگاه نکنید خیلی خوشمزه اس . شیرینی محلی هم "برساق "رو داریم .

یوسف شاهرخی/ همدان:
پیام اولی/ غداهای محلی بالاخص انواع آش ها رو دوست دارم البته اگه پیدا بشه. باغذاهایی چون مرغ (هورمونی هستن جوجه ۴۰ روزه ۴ کیلو) ماکارونی سوسیس کالباس (خدامی دونه و بس که مواد اولیه ش چیه) محصولات پاستوریزه (خصوصا با مواد نگهدارنده) میوه های گلخانه ای مخالفم. بقیه ش بماند... راستی فکر می کنم بهداشت و معاونت عذایی دانشگاهها خوابند که از وضع بد غذاهای غذاخوری های دانشجویی جلوگیری نمی کنند ... و مخالف برنامه های آشپزی تلویزیونم احتمالا نمی دانند که چقدر از هموطنان مون با حسرت اون غذاها رو نگاه می کنن.

اسما 76:
وای وای وای.. مامورجان فرمودن غذای ساده و کم هزینه، کلانه خودشه! یه خمیر بسیار ساده با آرد و آب و نمک و مایه خمیر درست کرده و استراحت میدیم. خمیر را گردالی پهن کرده و مقداری پیازچه روی آن ریخته و خمیر را تا کرده و بصورت نیم دایره درمیاریم و میذاریم روی ساج تا دو طرفش بپزه. و درنهایت با کره محلی چرب کرده و با دوغ نوش جان میکنیم. وانگاه... زندگی فول اچ دی گشتیدندی... وااااییییی.. حالا که تو خونه خودمون وقت نیست و نمیشه. بریم سنندج خودمو لوس کنم مامان بزرگم برام بدرسته. و آش ترش رو و آش دوغ. به به... واقعا آمدن آش مبارک بادم. خدایا این دلخوشیا رو از من نگیر... ولی خوشبخت ترین آدمای دنیا ماییم که استعداد چاقی نداریم. فکر کن نون خامه ای،نوشابه،غذا در حجم نامحدود، بستنی، پفک و... بدون استرس نوش جان میکنم و همچنان لاغرم. خدایا ممنون که چاق نمیشم!

مامور مسئول:
حالا ببینا ... اگه گذاشت یه بارم دیدگاه بدون ناله و نفرین و گیس و گیس کشی و پرتاب دوربرد لنگه دمپایی نقطه زن به پایان برسه! تازه الانم که بچه ها حسابی خوردن و سنگینن واقعا سختشونه جا خالی بدن.... مگه که پای سوسک در میون باشه با اون پای اصلاح نشده و تیغ تیغیش! ایشششش!

معصومه سپاهی 16از دلگان:
سلام من اولین بار هست که به دیدگاه پیام می زنم نزدیک سه ماه هست که می خونمش ولی خاموشم اجازه میدین که عضوی از دیدگاهتون باشم.

شیدا رشیدی 16 خرم آباد :
غذاهای محلی استان ما : گله بریژ (کباب) چزنک رغو کشکینه. خورش ترشی گرده کباب بروجردی هم هستن. بنده در مورد غذا خورنده ای قهار اما40 کیلویی هستم. خخ بخوری و چاق نشی هم بد دردیه.

مریم 22 بروجرد:
یه غذای محشر داریم تو لرستان به اسم "جگر وز" که معمولا بعد ذبح، اولین قسمت گوسفنده که خورده میشه و به صورت کبابی طبخ میشه. البته یاد و خاطرش بخیر به قول آقای مدیری با این قیمت گوشت دو برگ کاهو عاشقانه بزاری جلو گوسفند خوردنشو بنگری فقط.

نغمه رفسنجون :
من یکی که تا عممممر دارم دیگه از هیچ غذایی تعریف نمیکنم ، والا ! آقا چشمتون روز بد نبینه ما یه پنج شنبه ای که آبجیا هم مهمونمون بودن اومدیم از دستپخت مادر جان تعریف نمودیم ، حالا غذا چی بود ؟ عدس پلو ! گذشت ، شنبه شد گفتم مامان نهار چی داریم ؟ گفت عدس پلو !! ( حالا بماند که شبش هم دوباره نصف النهار خوردیم ) دوشنبه ؛ مامان نهار چی داریم ؟ فرمودن ، عدس پلو ! خلاصه تا پنج شنبه ما دو سه باری عدس پلو خوردیم دیگه داشتیم شبیه عدس میشدیم !! پنج شنبه که آبجیا دوباره اومدن سر سفره قبل از اومدن مادر جان ، گفتم اگه بگین خوشمزه شدن با همین دستام خفه تون میکنم ، والا ! دیگه طاقت یه هفته خورش قیمه خوردن رو نداریم ؛ ملدیم بوخودا!

پری.پرند:
من و همسر جانم هم انگار که کسی دنبالمون کرده باشه.اونقدر تند،تند غذا میخوریم که انگار دور تند یه فیلمه. بعضی وقتها که مهمانی میریم ما غذامون رو تموم میکنیم صابخونه هی اصرار که بفرمایید چرا غذا کم خوردین.ما هم باید توضیح بدیم که ما کم نخوردیم چون تند تند خوردیم تموم شده. بعضی وقتها واقعا احساس میکنم چقدر خوب داری حرفهای دل منو میزنی.انگار که از اونجا،اینجا معلومه!


پریسا مدل 71 لرستان :
امشب موقع شام خوردن یهویی یاد حرفات افتادم که چقدر تندتند غذا می خوریم و هیچ لذتی از طعم های مختلف نمی بریم... آره هر طعمی میتونه یه دنیا حرف داشته باشه... چقدر خوبه مثل قدیما سفره های بزرگ پهن می کردن کل خانواده بودن همه لذت میبردن از وقتی این میز غذا خوری ها وارد زندگیمون شد از همون در سفره های پرشوق رفتن بیرون.

فرزانه نصرالهی 18 سنندجی:
از تماشای تلویزیون یا فکرکردن به کار و مسوولیت‌های روزانه هنگام خوردن وعده های غذایی خودداری کنید و صرفا به اونچه که میخورید توجه کنید. یادتون باشه دغدغه واسترس مانع جذب مواد مفید ومغذی میشه و میزان جذب چربی بدن رو بالا می بره... از خوردن غذاهایی که دیر هضم هستند جلوگیری کنید,چون غذاهایی که دیر هضم هستن باعث شکم آوردن میشن.وقتی که شما غذاهای دیر هضم می خورید باعث میشه که معده شما برای هضم این غذاها با مشکل مواجه بشه و در نتیجه شکم شما نفخ می کند و به مرور این نفخ ها دائمی میشن...آقا تولوخدا به توصیه های دکتر فرزانه توجه کنید! والا به خاطر خودتون میگه... تحقیقات علمی نشون میده که شما میتونید وضع روحی روانی خودتون رو با غذاها بهبود ببخشید.

رودابه روشنی کرمانشاه:
راستش من هم هیچکدوم ازغذاهایی که تلویزیون نشون میده رودرست نکردم چون پنجاه جورموادغذایی عجیب و مختلف میخواد.ما ازقورمه سبزی بالاتردرست نمی کنیم... چای توخانواده ی ماحرف اول رومیزنه آها اینم بگم.طرفدارشدیدنون ساجی مامان وهمینطوردوغ وروغن حیوانی هستم اتفاقاکاردست خودمه،خودم درستشون می کنم... یه مستندتلویزیونی نشون دادواسه ما ایرانی ها ازبین همه ی غذاهای دنیاوحتی سنتی ایرانی خودمون 120نوع غذا ازپرطرفدارترین ومحبوب ترین غذاها هستن (اگه بخوام اسمشون روبیارم طولانی میشه)اما جالبش اینجاست که از بین این 120نوع غذای خوشمزه و پرطرفداراین قورمه سبزیه که دربین جمعیت80 میلیونی ایران حرف اول رو میزنه.

مرضیه عادی پور کورد ماکو:
غذای محلی ما آبگوشت بزباش خخ غذای که خیلی از خوردنش کیف می کنه کوفته، ماکارانی دم نکشیده سوپ عروسی به قول یه یاروی... قورمه سبزی البته هر چه دیرتر بخورم خوشمزه تر میشه قیسی یا همون الو خشکه لواشکایی که امسال خودمون درست کردیم، مامور آب دهنتو قورت بدی خلاص شی باو!

فاطمه اعظمی سرخس:
غذاهای محلی شهرما، اشکنه کله جوش وکشک زردهست که منده هیچکدوم روندوست. فقط جوجه کباب وته چین ،پیتزا خیلییی دوووست...برنامه ب خانه برمیگردیم هم جالبه.

رسول از بم :
غذاى محلى ما کشک , دوغ لران , تاسوى , داغى دلو جیگر , آب بنه بد به حال اونیکه نتونه اینا رو درست کنه!

اسما گلی 21 :
غذا های محلی اینور ، جونم برات بگه : خورش بامیه ،قلیه ماهی، کباب بختیاری ، آب ترشی و...هستندی ! اما منده از اونجایی که اصلا در بند این تجملات دنیوی نیستم و فقط قربه الی الله مقداری غذا تناول میکنم که فقط در بحر مکاشفت غرق شدم از حال نرم ،بسیار علاقمند به ماست وخیارم خصوصا اینکه همش گرممه ! اینوریا بهش میگیم ماست و خیار :)خیلی شیک خیار رنده شده رو درون پیاز نگینی خرد شده ریخته ! ماست خنک را به آنها اضافه میکنیم . مقداری نمک ،فلفل سیاه ،پونه به مقدار لازم !ماست و خیار شما آمادست ! با نان میل کنید . آخ که چقدر مرفوع العطش و خوشمزس این عصرونه... خورش بامیه خیلی آسونه :پیاز و با قلمه گوشت گوسفندی سرخ بعد رب گوجه و ادویه اضافه شه .بامیه ها را سرخ میکنیم جدا ! و اضافه میکنیم .بهدش آب میریزیم دیگه . و بی صبریم تا خوب به جا آید یا بیفتد!

محمد ظهیری 30 اهوازی:
شکمونیستم ولی وقتی گرسنم میشه عصبی میشم ودنبال بهانه برای گیردادن به چیزی یا کسی می گردم غذاهای محلی ماهمشون بازیگرنقش اولشون ماهی هستش. درآخربگم که با این خصوصیاتم فکرکنم شکمو هستم ولی چاق نیستم. پرچم دیدگاه اهوازیا بالاس.

محبوبه 25خرم آباد:
سلام پیرو صحبت پریسا مدل 71 تواستان ما کباب کوبیده ازغذاهایی که در اولویت قرار داده میشه برای پذیرایی ودرکنارش هم خورش هاقرارمیگیرن اما... یکی ازغذاها یابهتربگم دسرهای لری نون محلی یا به اصطلاح چزنک(کسره زیر چ و ز فتحه بالای ن) به همراه روغن حیوانی و براساس ذائقه هرکسی شیره خرما یاشکر بااین نون محلی سرو میشه که خوشمزه ست.برساق(کسره زیر ب) که یه نوع نون یابیسکوییت هستش،آش دوغ وترخینه(فتحه بالای ت) ازآش هاو دسرهای لری هستن که فکرکنم استانای دیگه هم اونارو طبخ میکنن البته با روش های مختلف. درآخربگم که شکمو نیستم بغیر یکی دو مورد همه ی غذاها رو میخورم ولی کم چون نباید کامل احساس سیری کرد.

عاطیناز 23:
امروز مامانم از قدیما حرف می زد اسم یه آشی رو آورد به اسم آش اوماج.فوق العاده خوشمزه ست درعین سادگی. منم گیردادم که باید درست کنی. قرص خواب آور پیشش کم آورد چند ساعت بعد میل نمودنش خوابیدم اصن غذای خوشمزه رو باید بخوری و بعدش بخوابی! شکموها می فهمن من چی میگم.

الهه دختر بهار :
آدم شکمویی نیستم ولی به شدت عاشق آشپزی ام ولی برنامه های آشپزی رو نیگا نمی کنم فقط طرز تهیه انواع غذا ها رو از تو کتاب می خونم و خیلی می دوستم آشپزی کنم از خود تعریفی نباشه دستپختم عالیه همه اهل فامیل از غذا هام تعریف می کنن خلاصه کنم براتون اینکه یه استادی هستم تو آشپزی واسه خودم...

فاطمه 19 بستان آباد:
غذای معروف ما که واسه تبریز باشه کوفته است.شیرینی هم که 1. قرابیه 2.گرابیه ،باشه عالیه. راستی من با یتیمچه که آقا سعید گفتن موافقم مخصوصا اگه ته گرفته باشه...اصلا اون ته قابلمه یتیمچه که سوخته باشه یه چیز دیگه است...

میناخوش نظر:
راستش از لبنایت متنفرم وهمچنین ازلواشک وترشی.. درسته شیکمو نیستم امااگه گرسنه بشم چنان غذامیخورم که انگارصدساله نخوردم جالب اینجاس من رکوردسریع غداخوردن دستمه زیرپنج دقیقه تموم میکنم اصلا از نشستن سرسفره بدم میاد.

شکوفه22 کرمانشاه:
من انقدر آروم غذا می خورم که همه غذاشون رو خورده ولی من تازه شروع کردم با هر یک قاشق غذا هم یک لیوان آب میخورم یجوری که گاهی بابام تحریم میکنه وپارچ آب روبر میدارن تا آخر غذا هم کسی حق نداره بهم آب بده(طفلکی من)تلوزیون هم که عضو خانواده اصلا نباشه نمیشه.

ستایش:
این شماره از دیدگاه که فقط با ترشح بزاق دهان گذاشت از بس چیزای خوشمزه نام بردن حالا ترشح غدد اشک نباشه ما به همینم راضیم!... منم حتما باید خاطره تجاوز داشته باشم تا درج کنی؟ ولی خب همین که می خونی کافیه...

مامور مسئول:
نه شما بلکه همه عزیزان دلم اگه پیام مربوط و مرتبط و در راستای قوانین دیدگاه بدن ما می ذاریمش روی سرمون به عنوان تاج رسانه ای.... ووو خدا به همه ما کمک کنه که حرفی که می زنیم رو اول خوب بفهمیم و بعد بیانش کنیم ... و امیدوارم که قدرت همدلی همه ما خصوصا اول از همه این بنده، بیشتر و بیشتر بشه تا بتونم درک کنم درد و رنج و زخم سایر همنوعان و هموطنانم رو ... همونطور که آدمی رشد و تعالی نمی کنه مگر در درک و فهم دلیل دردها و رنجهاش... حتما در لمس و هضم درد و زخمهای دیگران هم، فهم و بینشی نهفته است... خدایا نذار قدکوتوله معرفتی و عقلی و حسی بمونیم! الهی الهی... آمینننننن!

رضا در مسیر خوشبختی :
یه معلم داشتیم می گفت هر چی که خوردی با خودت از این دنیا بردی... آشپزیم بدک نیست ! اما برنامه آشپزی نمی بینم . مامور فک کن با یک و نود قد بشینم برنامه آشپزی ببینم .

کژالم 28 از شهربی یار:
اینم یه شعر از سعدی راجع به موضوع... اسیر بند شکم را دو شب نگیرد خواب/ شبی ز معده سنگی، شبی ز دلتنگی...

زهرا ۱۸/ شهربادگیرها :
غذا یه زمانی فقط وظیفشو انجام میداده ینی سیر کردن آدم هارو و انقد قرتی نبوده ....حس می‌کنم دیگه یه جوررری شده و انقدر ظاهربینی به اوج رسیده که قیافه غذاهاهم مهم شده جالبه نه؟... من کلاا خیلی آشپزی رو دوست دارم و بیشتر از غذا پختن لذت می برم تا خوردنش هرچند غذا‌هایی که خودم درس میکنم و فکر میکنم خوشمزه تره خخ خود شیفته هم خودتونین.

میترا 17 آبدانان:
سلام از غذاهای محلی تلخینه،کشکینه،بژی برساق ،جگر وز،ویه نونی هم هست ما بهش میگیم چزنک روی ساج درست میشه بعد با کره محلی وشیره خرما یا انگور قاطی میکنی وای نمیدونی چقدر میچسبه اگه یه لیوان دوغ محلی کنارش باشه ،من چون دختر روستام از بچگی آشپزی بلدم معمولا هم خودم غذا درست میکنم چه مامان خونه باشه چه نباشه ولی تموم غذاهای دنیا یه طرف قورمه سبزی یه طرف ،شکمو هستم ولی از اونایی که هرچی میخورن چاق نمی شن.

سعیده نبی زاده از مشهد طرقی:
غذاهای محلی ما فطیر مسکه (کره)، قطاب(مثل فطیره داخلش اسفناج پخته که کلی مراحل داره با عدسه)، فطیر پی مالی، فطیر شکری، فطیر چیریش، فطیر چلپک(نون روغنی)، آش قلیه دار، آش دوغ هستن. قرمه گرم یا بقول خودم ترقرمه (تر=خیس) است که خیلی سالمه چون گوشت و سیب زمینیش آبپز میشه سیب زمینی هم لعاب میده. با نون میخورن. تو دانشگاه درست کردم رأی ندادن چون اولا تا داورا امدن سرد شده بود ولی غذا باید داغ باشه بعدشم به برنج بخاطر تزییناتش رأی دادن. حالا اسمش محلی بودااا... غذای آبپز اون همه تزیین نداره که برنده بشم. هی هی.

فاطمه ۲۰۰۱ آذربایجان :
اصلا آدم شکمویی نیستم ، علاقم به آب خیلییییی بیشتر از غذاست ، آش دوغ و کوفته تبریزی هم از خوراکی های محلی تبریزه که خوشمزن مخصوصا کوفته . بناب هم یکی دیگه از شهرای آذربایجان شرقیه که کباباش فوق العادس ، محشرن ! حتما حداقل یه بار امتحان کنین.

زهرا ی شهریوری از جوین :
عاشق هیچ غذایی نیستم ولی هر چی درست کنن رو میخورم ! آشپزی چی هست اصلا ؟ خخ چیزی در موردش نمی دونم و نمیتونم حتی یه ماکارونی رو خوب از آب در بیارم . حوصله نگاه کردن به برنامه های آشپزی هم ندارم چون هم دستم نمی ره واسه آشپزی هم اووونقدر لفت میدن آشپزی رو که آدم خسته میشه! با غذاهای محلی مون هم که اصلا آشنا نیستم ! کلی بگم عشق نمی کنم با آشپزی. خسته کننده است!

هاهاهانیه :
گفتین توی کشور های صنعتی برای استخدام اول نحوه ی غذا خوردن طرفو می بینن، می دونین یاد یه چی افتادم . البته که موقع خوندنش ترکیدم منده و آرزومندیم بترکین شوما هم ( از اون ترکیدناش ) متاسفانه من نمی تونم سنتی ازدواج کنم ، قبلش باید با طرف بریم رستورانی جایی غذا خوردنم رو ببینه اگه فرار نکرد می ریم سر خونه زندگی مون!

فاطمه كریمی مردادی:
منده خیلی شیكمو تشریف دارم ازرستوران متنفر،و عاشق غذاهای مامان پختم اصلا اهل آشپزی نمیباشم و غذای محلی ما در افغانستان قابلی پلو میباشد كه دوست دارم ولی بدون ماده ی اصلیش یعنی كشمش از طعم های خیلی شیرین یا ترش بدم میاد واسه همینم همیشه زرشك وكشمشا رو نمی خورم.

سهند رحمانی25:
معمولاغذا در حد ماکارونی، قرمه سبزی، پلومرغ، کوکویاد دارم درست کنم ولی پرخوری نمی کنم چون معده عزیز یاری نمی کنه وبا چند لقمه غذا دردش شروع میشه. برنامه به خانه برمیگردیم هم چیزهای خوبی درست می کنند و سعی می کنم یاد بگیرم برای آینده ای نزدیک!

ناهید از آسمون هلیلان:
خب بالاخره نوبت شیرینی ها و خوردنی های ایلام هم رسید...حلوای بگل: فتحه روب ، کسره زیر گ، شلکینه : کسره زیرشین ، برساق: کسره زیرب که نمونش تو دنیا نیست ،آقا یه پنیرمحلی داریم داریم اسمش شیراز: به زبان لکی. نهههه شهرحافظ جان نیست، تاجایی که می گن پنیر لیقوان جلوش زانوزده و ادای احترام کردهههه...شما بگید نان ساجی رو کجای دلم بذارم؟ اونم داغ داغ وقتی با شیراز و کره یا روغن دان همون حیوانی می خوریم ... مأموری چیکارکردی با دل من؟ دلم هوای روستا رو کرده بد جووور...این چه جور سؤالیه آخه؟

جوكار خفر شرقى:
خوراكیایى كه خانما درست كنن ولى مضر باشه و بدن به خورد خانواده رو من نمی پسندم مثل انواع فست فوت ها ... یا زیاد از ماكروفر استفاده كنن چون واقعا ضرر داره و سرطان زا است این مدل اشپزى حتى گفته شده ماهى یه بار هم فست فوت نخورید. دوستان خوراك سنتى رو رها نكنین!

سعید 29 ابهر :
در مورد سفره خالی و این جور حرفها خیلی حرف دارم ، اما موضوع اینبار دیدگاه شاده ، پس از دادن پیام های اونجوری معذورم. متاسفانه در کشور ما سالانه 30 تن غذا دور ریخته می شود ! اندازه مصرف 15میلیون نفر! ! در قرآن مجید خداوند اسراف کاران را بشدت نکوهش کرده و آنها را " برادران شیطان " مورد خطاب قرار داده است.

کوثر 16 سنقر :
ماموری باور کن کارمو توجیه نمی کنم ... خب چند روز پاشدم رفتم خونه عموم، هر چی تو خونه بود خراب شده بود!

ریحانه 78 بوشهر :
نه آقا اینجانب فقط و فقط نقش مهاجم رو دارم در برابر انواع اغذیه. والا... حالا ته تهشم بخام هنر خودم رو به دیگران نشون بدم مخلوطی از گوجه و تخم مرغ و قارچ میذارم جلوشون... از جانب جنوب اگه بخام بگم باید به قلیه ماهی مامان پزمون اشاره کنم که طعم بشدت تند و ترشی داره با یه وجب روغن البته. که با گندم آسیاب شده سرخ شده خورده میشه که بهش میگن گمنه) کسره روی گ. کسره روی ن ( یا به زبون محلی للک) فتحه روی دوتا ل ) ... قلیه ماهی رو اکثرا با کله ماهی های جنوب درست می کنن که ناحیه ی چشم و مغزش به شدت طرفدار داره... از جانب شمال هم اگه بخوام بگم باید به خوشمزه ترین غذای شمالی اشاره کنم برنج کته شده به همراه آشپل/ شاید باورتون نشه ولی اشپل همون بچه های ماهی خاویار هس که هنوز در مرحله جنینی قرار دارن. که به همراه پیاز و کال باقالا ( باقالی پخته نشده ) خورده میشه ... وااااای خدا لب و لوچم اویزون شد ... بعد اون برنج کته شده رو با دست بخوری ته دیگ برشته رو تو دستات له کنی و وسطش رو اشپل بذاری و ... مامور جان دیگه نمیتونم ادامه بدم!

فاطمه 18 قم :
به شدت طرفدار اغذیه بومی کشورم افغانستانم که فوق العادن ، غذاهایی مثل آشک (فتحه روی شین ) ، منتو (فتحه روی میم و سکون نون ) ، قابلی پلو ، آی بانو و بولانی و شیرینی هایی مثل شیر پره ، بسراغ (ضمه روی ب ) و ... . متاسفانه اصلا هیچکدومشون رو بلد نیستم و فقط نوش جان می کنم.

ریحانه 16 قم:
سلام علیکم.یک اعتراف!موضوع این هفته رو که دیدم فکرکردم یک موضوع ساده گذاشتید برای استراحت! البته موضوع خواب رومطمئن بودم میخواید یک چیزی از توش استخراج کنید چون اطلاعاتی درباره عمق خواب داشتم ولی این یکی رو فکرکردم یک زنگ تفریحه! اما می بینم به قول ما قمی ها نه باریکلااا / نهههه باریکلااا(کسره زیرنون وکاف) این موضوع هم بعله! این که گفتید موضوع خوب یا بد نداریم اما نویسنده خوب وبد تا دلتون بخواد، دو پهلوکه چه عرض کنم ده پونزده تا پهلو داشت!! باتشکر! این بحث جمع شدن موقع غذاخیلی درسته. من یک مدت دیر می رفتم سرسفره یا کتاب می خوندم یا داشتم می نوشتم و...و پدرجان شدید رو این حساس بود و بنده رو مواخذه می کرد اما شکر خدا الان ترک کردم. بیشترین کسی که ازغذاهای مامان تعریف می کنه هم منم. اگر کسی بد بگه جبهه می گیرم جلوش. یک بنده خدا توخونه همش ایراد میگیره! خیلی ناراحت می شم چون معتقدم مادرجانم اینهمه براش زحمت کشیده و عرق ریخته و باعشق پخته و دنبال رضایت ماست بعد منه بچه، عوض تشکر... لااله الاالله! حتی اگربعد صدسال یک بارهم غذا یه جور بشه عمرا بگم بده... باعشق می خورم چون باعشق درست شده!

زهرا ازهمدان:
مامورجان اون زمانی که بابام زنده بودهمه بچه بودیم و سرسفره جمع می شدیم... پوره سیب زمینی که هیچ، هرغذایی یک معنای دیگه ای داشت. طعم هرغذا برام طعم بهترین غذای رستوران رو میداد... الان که نیست! چلوکباب هم برام مثل زهرمار می مونه...

یاسمین ۱۷ :
بعضی وقتها اصلا فرق نمی کنه چه غذایی و کجا . با کسایی که دوستشون داری بد مزه ترین غذاها خوشمزن... واییییی مامورییییی پیام دادم به رادیو صباهنگ و شادی برنامه رو تقدیم کردم به دیدگاهیااااا گوینده پیامم رو خوند!!!!

زهرا 18 اصفان:
توی خونه ی ما ناهار وعده ی رسمی به حساب میاد که همه مون دور هم می خوریم، اینکه کسی بره تو اتاق بخوره و اینا اصلا! شاااید بچه ها که دارن کارتون می بینن برن پای تلویزیون که اونم خیلی کم... اما شام تو خونه ی ما وعده ی رسمی محسوب نمیشه، همیشه با خنده میگم اینجا برای شام هر کس باید برای خودش یه چیز پیدا کنه بخوره!

پریا ترک قیزی:
یادم رفته بود من عاوشق شیر و خرما می باشم و پفک و چیپسم که نگم برات، شیرینی خامه ای و کیکم مخصوصا با موز و گردوی فراوان، و شکلاتی که دیوونشونم ای جانم..و اینم بگم امتحان کن: یکم خرما،یکم گردو، سه لیوان شیر،یه ذره دارچین اینا رو باهم مخلوط می کنی چی میشه؟ محشر..من اینجوری دوست دارم ولی خواستی شیرین تر باشه یکمم بستنی بزن شما! فوت و فن زیاد بلدم چون عاشق آشپزیم از خودمم اختراع میکنم والا،من استاد آشپزیم عاشق آشپزی کردنم شدید ولی یکی باید ظرفا رو بشوره؟ اون کیه؟ همسرجان خخخخ وای چه شود ظرف شستنش خخ.

ماریا از لرستان:
من آش ترخینه را دوست دارم... لطفا قرار دهید مرا در دیدگاه!

مامور مسئول:
آهای ای سوار سیه پوش، چیزه... زینگونه نه بیانات! ... خو مگر تو کیستی که اینسان از اون بالا که کفتر میایه، برما سوخون روا می داری؟! ... نقاب بر بند و سم فرود آر! تا ندادم این یابوی خیره سر بوگندوت رو چرخ کنن بریزن توی کالباس بدن دست ملت! ... عه! فرود نومویایی؟ پس ای گولاخ های دیدگاه! بگیریدشان و فرو بهلیدشان توی قوطی و فرآیند کالباس سازی رو بیاغازید!

آمنه از خرمشهر :
من برنامه های آشپزی رو دنبال می کنم. یه دفتر دارم همه رو می نویسم. غذاهای معروف خوزستان خورش بامیه استامبولی. قلیه ماهی و ماهی هست بخصوص ماهی کبابی مثل صبور من از مرغ متنفرم بیشتر طرفدار گوشت قرمز هستم قلمه گوشت و کله پاچه عاشقشم خخخ.

شهین 21 گچساران :
ماموری ارادت.یه ماه از شروع دیدگاه گذشته بود که باهاتون آشنا شدم.یادمه,جمیله حمومی,شیر سوسک,شیر خشک,یه مدت هم تمرین غیبت نکردن,و تهمت نزدن...و کارهای خوب خوب بو.من از ته کلاسیام خخ مخلصیم... برنامه ی به خانه برمیگردیم هم گاهی نیگا میکنم, فقط روزایی که شیرینی یا کیکی چیزی درست میکنن خخ من عاشق تزئین غذام تو ظرفای گشنگ و گل گلی بعد تو دو دیقه بخورمشون!بعله.

رعنا 39 اصفهان:
اتفاقا دوغ و گوشفیلو هستم تازه تو ماه رمضون زولبیا و بامیه رو هم با دوغ برای مهمون سرو میکنن.من از غذاهای کم هزینه که خوب هم درست میکنم یتیمچه هست که با چند تا بادمجون حلقه کرده و چند تا سیب زمینی و یه پیاز بزرگ حلق کرده و چند تا گوجه فرنگی می چینم توی قابلمه یه قاشق رب و کمی نمک و فلفل و درش رو می ذارم... مامور ما هفته ای یکبار تو پارک دور همی فامیلی داریم هر کس غذا برای خودش میبره که زحمتی رو دوش کسی نباشه.من هر موقع میرزا قاسمی ببرم فقط ظرفشو میبینم،تعریف نباشه ولی کاری که میکنم گوجه و بادمجون و کبابی میکنم و با سیر یه پیاز هم سرخ میکنم و تخم مرغ رو داخل مواد مخلوط میکنم و مثل کوکو دو طرفشو سرخ میکنم نه مثل املت.

فاطمه ابراهیمی 85:
سلام با اینکه 13 سالمه اما دستپختم خیلی خوبه ، چون اصلیتمم برمیگرده به گیلان غذا های گیلکی رو هم بلدم ، تا حدی هم شکمو هستم ، خلاصه تعریف از خود نباشه منده از هر انگشتم یه هنر میباره ، عشقمم میرزاقاسمی با ماهی شور و زیتونه دلتون نخواد.

زهرا 19 بیرجند:
معمولا خانومای خانه دار دفتر آشپزی دارن ولی نمی دونم چرا توی خونه ما برعکسه، مامانم اصلا تابحال دفتری به این نام نداشتن بجاشون من یه دفتر آشپزی دارم که مال دوران دبستان و راهنماییمه... بعضی از غذا ها تصویرشم کشیدم حتی... پر از طرز تهیه کیک، غذا و ترشی که تا به حال فقط دو تاشو درست کردیم... خندم میگیره واقعا... اینکه آدم آشپز ماهری باشه خیلی خوبه اما خب مثل باقی هنر ها، یادگیریش نیاز به تمرین و تلاش داره که من در این زمینه خیلی کم کاری کردم... اما جدیدا خیلی مشتاقم ولی وقتی با هزااار زحمت کیک درست کنی آخرشم مثل نون تخت بشه توی ذوق آدم میخوره خب و تا مدتی لا اشتیاق... فلذا بقول دوستمون شعار ما اینه که هنوز وقت زیاده!

ثنا 20 ابهر:
سلااام راستش من آشپزی بلدنیستم ولی اهل خوردن هستم چه جورم از غذاهای محلی مونم خبرندارم اگه پیامم درج شه آبروم میره به خاطر این هممممه مهارت و اطلاعات.خخخ.


مهدیه 18مشهد:
غذای محلی مشهدیا : آش شله هستش که باگوشت گوسفند یا گاو درست میشه وبیشتر تو ایام محرم میپزن که من عاشقشم وروی آشش بعضی اوقات خورش قیمه می ریزن بدون سیب زمینیش و بلغورشیر غذایی که بلغورش باشیرگوسفند وگاو و بلغورش با بلغورجو درست میشه و بیشترتو زمستون می چسبه.

یاسمین بلوچ از مکران:
خب غذاهای محلیمون : تباهگ، انباگ، دوگراد مرغ نخود،خوراک کوسگ، دالی ناروشت، حلوای خرما و شیرگی حلوا که من عاشقش هستم هم با آردبرنج وهم با آرد معمولی درست می کنن، شیره خرما، گلاب، پودر رازیانه، روغن نیمه جامد و کره که بقیه ی موادش هستن و کلی غذای دیگه که من الان حضور ذهن ندارم. راستی شیرگی حلوا رو وقتی که بچه ای به دنیا میاد درست می کنن و به مهمانها که معمولا از فامیلای دور و نزدیک و روستاهای اطراف هستن که برای مبارکی و دیدن مادر بچه میان تعارف می کنن... وای! حالا من چی بپوشم؟ آخه 2 هفته دیگه دخترخالم بچه اش به دنیا میاد و کلی مهمون داریم خونه ی خالم... درضمن اگه با همین وضعیت اقتصادی بریم جلو همه ی این غذاهای که گفتم واسمون خاطره می شن!

امیر۱۷ الشتر:
وای وای وای چرک رو یادم رفت (ضمه روی چ و فتحه رو ر) مامور این یکی خیلی باحاله هروقت میریم بیرون و شب می مونیم توی طبیعت صبحانش بلا استثنا باید چرک باشه. چرک یه نوع نونه (تقریبا مثل پیتزاس شکلش)بعدش که روی ساج پخته شد اونو با روغن محلی و شیره یا شکر قاطی میکنن بعد باید با دست همش بزنی که کیفش همینه و معمولا هم باهمون دست های چرب و شکری و چسبی خورده میشه آی خدااا مگه از این بهترم مگه داریم؟ اینجا تو لرستان برای عروسی اکثرا زیر برنجی طبخ میشه حالا میخوای بدونی زیر برنجی چیه؟ بقیه اش رو بخون اگه گوشت مورد استفاده گوشت گوسفندی باشه یا گوشت گاو شما ها بهش میگید ماهیچه (اگه اشتباه نکرده باشم) اگه گوشتش مرغ باشه مزه همون ته چین رو میده(البته اونجاش که ترش نیست) بله! ... بعد فکرش رو بکن با این همه غذای خوشمزه اگه مهاجم نباشی که باید بری هافبک بازی ساز بشی اه اه اه اه.

محمدی ام تاشار مالمیر:
پیام اولی/ من هر غذایی جلوم بذارن می خورم والا

مامور مسئول:
جدی؟! چیزه! میشه ازتون خواهش کنم هر از گاهی هم بی زحمت التفات نوموده خودتون غذا رو بذارین جلوی مبارک خودتون؟! از همکاری شما سپاس پاشانم!

زهرا بانو۳ قم:
دیدگاه این نوبت شده بود یه رستوران ها! بابا غذاهاتون چقه خوشمزه ست. می دونی من خیلی بد غذام.مادرجان سر این موضوع خیلی حرص می خوره خب من قورمه سبزی دوست ندارم همچنین الویه،پیتزاو فلافل! سازگاریم با غذاهای مناطق دیگه بشدت افتضاحه! رفته بودیم یه جایی(؟)چون غذاهاشونو دوست نداشتم،اون مدت که اونجا بودیم اصلا غذا نخوردم بعدش مریض شدم وبله دیگه بقیه داستان... درست می گی مأمور جان!سماق کوبیده بخاطر هضم راحته، کنار ماهی حداقل یدونه خرما می ذارن بخاطر طبع سرد ماهیه! یا سکنجبین مصلح کاهو هستش وخیلی عادات غذایی خوب دیگه!

رها حسینی راد:
شماره قبل گفتم بد غذا هستیم ولی دلیل بر بی کیفیت بودن غذاهام نیست و اگر کیفم کوک باشه و وقت داشته باشم با مخلوط مواد غذایی عجیب غریب یه غذای خوشمزه درست می کنم.بی هیچ پیروی از دستور غذایی چون نظر من اینکه یه آشپز باید خلق کنه هر بار یه طعم و مزه جدید.لوبیا پلو هام و ته چینام و ته دیگای شیشه ایم(هیچ پلوییم بدون ته دیگ نیست)حرف نداره.حالا در رابطه با رفقا خوش اشتهامون باید بگم میل غذا حالا کم و زیاد مهم نیست مزه همونه کیفیت مهمه.شکی درش نیست که هم وطنای کوردمون غذاهاشون بی نظیره و هیچ وقت سعی در یادگیری ندارم چون مطمئنا در کنارشون و دست پختشون خوردن یه چیز دیگه است. از همین جا به تمام رفقای موفق کنکوری تبریگ میگم با آرزوی بهترین ها.

آوا چگنی 21:
من خیلی به آشپزی کردن علاقه ندارم مگه اینکه خیلی بیکار یا تنها باشم ! اکثر غذا ها رو بلدم درست کنم ولی واسه ماکارونی ، قیمه و قورمه سبزی و سالاد بدجور ادعا دارم ! بنظرم غذا اول باید خوشمزه باشه بعد سالم .. مامانمو اینجوری قانع کردم که تو بهشت ( به شرط اینکه راهمون بدن ) قرمه سبزی و ته دیگ چرب و سیب زمینی سرخ کرده گیر نمیاد فوقش چندتا سیب و خرما شام و نهارمون میشه ! پس اوصیکم به لذت بردن از نعمت های خوشمزه ی الهی.

سحر دی 75:
غذای محلی مون آش ترشه که بعضیا میگن ارشته(فحته روی الف) آش.نخود و لوبیا چیتی و لوبیا سبز و ماش و عدس و گندم میزاری بپزه بعدش سبزی آش بعدم خمیر درست می کنیم. خمیرمونو مثل نون لواش پهن میکنیم روش آرد میریزیم بعد از هر طرف یه تا میزنیم و بعد نازک برشش میدیم میشه رشته میریزیم تو آش با سیر داغ و وقتی آماده شد با رب سیب یا ازگیل می خوریم. این غذا رو باید حداقل پنج نفر باشی دور هم خیلی میچسبه مخصوصا با نون محلی.مخصوص عمارلوی گیلانه ولی مردم روستای ما هم چون جدشون واسه اونجاست این غذا رو درست می کنن.

فوزی 19سرپلذهاب:
سلام به همگی، وای رفقا خداخیرتون بده ،این نوبت دیدگاه کم مونده بود تلویزیون مون رو درسته قورت بدم، یعنی از پیام آجی فرزانه نصرالهی جونم که درباره کلانه ونان ساجی گفت ،منم شکمم صداش در اومد، وای من عاشق اینم که زمستان تو هوای سرد وبارانی که خواهرم نان ساجی درست میکنه ،بشینم کنارش و داغ داغ نان ساجی بخورم اصلا محشره ، یا تو فصل بهار روی کلانه روغن کرمانشاهی داغ بریزم وبخورم ، به قول آجی مهسا ی گل از اردبیل: آخ دهنم آب افتاد/دلم به تاب تاب افتاد، ماموری این نوبت عالی بود دیدگاه ، خب راستش برنامه به خانه برمی گردیم عالیه، فقط یکم زمان بخش هاش کمه، به خصوص بخش آشپزی وصنایع دستی که عجله ای غذا و صنایع دستی...

پریناز 19 :
وای خدای من چقدررر غذا هست که من هنوز امتحانشون نکردم ... کرمانشاهیا ترکوندن با این تنوع خوراکیی که دارن خوش به حالشون واقعا . من همین الان یهویی دلم خواست برم کرمانشاه... من خیلی خوشبختم که هم پدر و هم مادرم دستپخشون عااالیه . و چون پدرم لر و مادرم جنوبی هستن کلی غذای جنوبی و لری یاد گرفتم... آقا از حق نگذریم کله پاچه هم غذای فوق العاده ایه . میدونم الان یه عده میگن پیف پیف و اینا ولی این پیف پیفا هیچی از ارزش های کله پاچه کم نمیکنه. عاشقشم بدجور.

فاطمه ابدالی 16اصفهان:
من شدیدا آدم شکمویی هستم و هیچ غذایی نیست که دوس نداشته باشم.!من حتی کله پاچه رو هم با دل و جون میخورم! کمتر از دوسه بشقاب نمی خورم ولی هر کی منو میبینه فکر میکنه سو تغذیه دارم!

محدثه 18 اصفهان:
ماموری نشستم همه خصوصیاتی كه دارم ولی سركوبشون میكنم رو پیدا كردم.باورت میشه یكهفته طول كشید تا قبولشون كنم؟داشتم دیوونه میشدم.همش بغض كرده بودم.كی فكرشو میكرد منی كه خودمو از خودگذشته می دیدم درونم خودخواهی وجود داره.سخت بود اما می ارزید.خودم رو شناختم.

مامور مسئول:
خب خیلی خوشحالم اگه این واژه ها و این لحظات، نکته ای و حرفی و اشاره ای برای یافتن خود واقعی ما باشه... فقط یه نکته ای باز اومد سراغم اینکه وقتی چیزی رو از توی سفره دلمون، از توی سفره فرهنگمون از توی جمعمون گذاشتیم کنار، این نیست که جاش خالی بشه... اشکنه و خاگینه و آبگوشت و... اگه رفت هات داگ و همبرگر و اسپاگتی و ... می یاد جاش. عمو نوروز اگه رفت، بابا نوئل ها آماده به خدمتن... خلاصه یه چیز دیگه جاش رو پر می کنه... اگه رسم و رسوم و فرهنگ ایرانی و اسلامی کشورمون محو شد، همچین برامون لقمه های قشنگ قشنگ گرفتن که تلپی می ذارن جای قبلی... تا جایی که می بینین یه عده ای هستن دور و برمون که اومدن راه رفتن کبک رو یاد بگیرن راه رفتن خودشون هم یادشون رفته!

الهی که که غرق شادی و آرامش و در مسیر آگاهی و رشد باشیم همگی ووو
در پناه خدا / یا حق

من آن روحم که دورافتاده از دنیای خود بودم
هزاران کهکشان آن سوتر از رویای خود بودم

و مثل سطر جا افتاده از شعری که غمگین بود
درون ذهن خود در جستجوی جای خود بودم!

ورق می خوردم از تقویم برمی گشتم اما باز
خودم دیروز خود بودم خودم فردای خود بودم

به دنبال تو بودم خواب می دیدم جوان هستم!
ولی ده سال در آیینه ناپیدای خود بودم

خودم را کشته بودم روی سطر آخر شعرم
ولی برگشته بودم، فکر رد پای خود بودم

و یک شب خواب دیدم: رو به روی جوخه اعدام
به جرم قتل دسته جمعی گلهای خود بودم

تو مسئول گل خود هستی، این را یک مسافر گفت
و من دلواپس سیاره تنهای خود بودم!

و من سلطان یک سیاره تبعیدی ام... آری
خودم مسئول رویای گل زیبای خود بودم!
محمدسعید میرزایی

دل "گرمیم" به حمایت های شما
پیامک به شماره: ۳۰۰۰۰۱۶۲
تماس : ۱۶۲
تلفن گویای شبکه پنج:
۲۷۸۶۵۰۰۰ – 021